Op donderdag 10 april vond in De Zwarte Doos van de TU/e de jaarlijks terugkerende Meesterproeffinale van het Technasium plaats. Eindexamenleerlingen van de Technasia uit het netwerk Brabant Oost presenteerden hun opdrachten en uitwerkingen voor een jury en publiek. Aan hen de lastige taak om te bepalen welke inzending er met de expert- en publieksprijs vandoor mochten gaan.
De spits mocht worden afgebeten door het Eckartcollege. Deze leerlingen hebben het 2D Platformer spel Octogone ontworpen. Het spel is gericht op snelheid en behendigheid. Je speelt als Octo, een gefaald labexperiment, terwijl je tegen robots en aliens vecht om te ontsnappen uit een laboratorium. De focus van Octogone ligt op momentum, door de shotgun en grappling hook te gebruiken. Tegelijkertijd op een hoger niveau draait het om snelle routes vinden en een betere tijd behalen. Cogi, Finn, Pepijn en Philip van het Eckartcollege hebben de juryprijs gewonnen. Octogone is te spelen via: https://hoibro.itch.io/octogone
Het Jacob Roelands lyceum nam het stokje over met een heel persoonlijk project van Lotta. Haar album wordt binnenkort gelanceerd en daarvoor heeft ze onderzocht welke microfoons het beste geluid gaven, en of de muziek beter zelf uitgevoerd of via de computer gegenereerd kon worden. Vervolgens heeft ze 19 participanten de verschillende geluidsfragmenten laten horen en laten kiezen welke dat zij het beste klonken. Als laatste heeft Lotta AI een muziekstuk laten componeren en heeft ze dat vergeleken met een eigen gespeeld stuk. Gelukkig voor deze jonge zangeres wint de persoon het nog steeds van de techniek.
Het project van Rodenborch College richtte zich op de ontwikkeling van een elektrische raceauto voor de 24 Uur van Le Mans, met nadruk op ultrasnelle laadtijden en optimalisatie van aerodynamica en gewichtsverdeling. Robin, Ben, Zaineb en Sieb bezochten het studenten team InMotion (van de TUe) voor praktijkonderzoek en combineerden hun bevindingen met literatuurstudie om het ontwerp te verbeteren. Het resultaat was een geoptimaliseerd LMP2-chassis met vierwielaandrijving en een extra derde toegevoegde motor dat klaar is voor deelname aan Le Mans.
Na de pauze was het de beurt aan het Dr. Knippenbergcollege. Deze groep mocht een opdracht doen voor Kingspan Light + Air. Dit bedrijf streeft naar een innovatieve oplossing om de productiekosten te verlagen en de waterdichtheid van de kleppen te garanderen. Tijdens de meesterproef hebben deze drie leerlingen zich gericht op het ontwikkelen van een geautomatiseerd systeem voor het aanbrengen van rubberen seals op rookkleppen. Tygo, Rens en Lars konden een prototype laten zien waarbij rekening was gehouden met de veiligheid en de machine stopte zodra er een werknemer te dicht bij de machine kwam.
Hierna liet het Varendonck College van zich horen. Na wat technische problemen werd in de eerste 1,5 minuut duidelijk wat het eindproduct van deze groep kon betekenen voor de opdrachtgever AAE, namelijk het automatiseren van het Pick proces uit een Kardex kast. Romy, Cas, Pepijn en Sara hebben een systeem ontworpen dat producten herkent, verzamelt en in een bak plaatst. Het uiteindelijke idee, genaamd BRIAN, bestaat uit twee robotarmen op rails met een 3-vingerige hand en een transportsysteem voor het verplaatsen van bakken. Het systeem is ontworpen om veilig, duurzaam en efficiënt te werken zonder aanpassingen aan de bestaande Kardex kasten. Met een spetterende presentatie is de publieksprijs gegaan naar Cas, Sara, Pepijn en Romy van het Varendonck College.
Twee groepen hebben een prijs gewonnen, maar alle leerlingen is op het hart gedrukt dat het, na jarenlang Technasium onderwijs, een uitzonderlijke prestatie is om deel te nemen aan de Meesterproeffinale. Jury en publiek waren onder de indruk van de processen die zijn doorlopen, de producten die zijn uitgewerkt en de manier waarop dit aan de man werd gebracht.
Technasium: trots, talent, toekomst' staat er op de banner. Op de Technasium Netwerk Bijeenkomst in het Avular gebouw op Strijp-T kregen die woorden opnieuw écht betekenis.
Leerlingen van Technasium netwerk Brabant Oost ontmoetten er opdrachtgevers uit het bedrijfsleven en vanuit de TU/e en hoger onderwijsinstellingen. Doel was om tot een samenwerking te komen voor
het aankomende keuzeproject, waarin de leerlingen voor een opdrachtgever aan de slag mogen met een nieuwe casus. Als zowel de leerlingen als de opdrachtgevers het enthousiasme van vandaag
vasthouden, moet dit goedkomen!
Bedankt #AaenMaas, #Canna, #SensUs, #AvansAcademie, #TUe, #MolendenEvert, #Schoenenkwartier, #Rijkswaterstaat, #MosquitoAlert, #HuijbregtsGroep, #IVN, #TechKicks, #DuraVermeer
We zijn er weer! Komende donderdagmiddag, 4 april, zullen leerlingen van alle scholen in het netwerk hun meesterproeven presenteren voor een jury in de meesterproeffinale. Hieronder vinden jullie een verzameling a4-populairs waarin leerlingen hun projecten alvast kort presenteren
Op vrijdag 2 december vindt onze Technasium Netwerk Bijeenkomst weer plaats. Op deze netwerkbijeenkomst maken technasiumleerlingen uit de bovenbouw kennis met opdrachtgevers voor hun
keuzeprojecten. Hiervoor zijn we op zoek naar bekende en nieuwe bedrijven die zich als opdrachtgever willen aansluiten op de netwerkbijeenkomst en bij de technasiumcommunity in
Brabant-Oost.
Doet u ook (weer) mee? Meld u dan aan met de knop onderaan deze mail.
Wat vragen we van opdrachtgevers?
Binnen hun keuzeproject werken leerlingen zich in groepjes van gemiddeld 4 leerlingen aan een bèta-technische casus van een opdrachtgever. Zij werken hier ongeveer 16 weken
4 uur per week aan.
Wij vragen opdrachtgevers vooraf na te denken over een casus. Indien gewenst helpen wij graag met het opstellen van een goede casus.
Tijdpad
Na de netwerkbijeenkomst:
Wilt u meer informatie of aanmelden? kijk op deze
pagina.
Wij hopen u op 2 december ook aan onze leerlingen te mogen voorstellen.
Meld u met de knop hieronder aan. Binnen een week ontvangt u meer informatie.
Donderdagmiddag 19 april ontmoetten de beste meesterproefteams van de Technasia van Brabant-Oost elkaar tijdens de Meesterproeffinale. Na zes goede presentaties van hele mooie projecten vond er juryoverleg plaats. De 1e plaats ging naar het team van het Varendonckcollege, dat zich heeft bezig gehouden met het transport van grote bermborden. De 2e plaats was voor het duo van het Jacob-Roelandslyceum dat een ontwerp en prototype heeft gemaakt voor een manier om medische apparatuur tijdens het bewegen op zijn plek te houden. Gefeliciteerd!
Klik hier voor meer informatie over de projecten van de deelnemers.
De meesterproeffinale vond plaats bij TU/e innovation Space, waar de leerlingen en aanwezige ouders en docenten meteen zagen aan wat voor mooie projecten de studenten daar werken: een soort Technasium op heel hoog niveau! Het is mooi om te zien hoe het Technasium aansluit op de ontwikkelingen in het hoger onderwijs.
Donderdagmiddag 19 april is het weer zover: de beste projectteams van de 6 scholen van Brabant-Oost ontmoeten elkaar in de Meesterproeffinale! Zij zullen in 10 minuten aan elkaar, docenten, juryleden en andere geïnteresseerden hun product van het afgelopen jaar laten zien. Nieuwsgierig waar ze mee bezig zijn geweest? Hun korte samenvattingen staan hier. De middag vindt plaats bij innovation Space van de TU/e. Het belooft een mooie middag te worden!
De Automotive Campus in Helmond vormt op vrijdag 2 februari de locatie voor de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van het Technasium. Driehonderd leerlingen van de zes deelnemende scholen kunnen op deze innovatieve en inspirerende locatie kennismaken met een 40-tal technische bedrijven. Een bijeenkomst die voor zowel de leerlingen als de bedrijven veel oplevert.
Ontmoeten
Het sleutelwoord tijdens de netwerkbijeenkomst is ‘ontmoeten’. Voor de leerlingen die het vak Onderzoek en Ontwerpen volgen is de middag een uitgelezen gelegenheid om verschillende bedrijven in één keer te ontmoeten. Ze gaan bij de verschillende bedrijven op zoek naar keuzeprojecten die ze voor deze opdrachtgevers kunnen uitvoeren. Ook leggen ze contacten met verschillende bedrijven waar ze later in hun carrière nog gebruik van kunnen maken.
Toekomst
Voor de deelnemende bedrijven is de netwerkbijeenkomst een mogelijkheid om hun bedrijf te presenteren. Door middel van diverse opdrachten kunnen zij de leerlingen kennis laten maken met de wereld van de techniek en hopelijk hierdoor enthousiast maken voor technische vervolgopleidingen. Door leerlingen kennis te laten maken met de techniek geeft het ook de mogelijkheid om in een vroeg stadium nieuwe krachten aan te boren om de krapte op de markt op te vangen. Voor hen is de ontmoeting met een leerling er wellicht één met een toekomstige werknemer.
Inspirerende omgeving
De netwerkbijeenkomst zal worden geopend door Lex Boon. Boon is directeur van de Automotive Campus, de nationale en internationale hotspot, ontmoetingsplek en vestigingslocatie op het gebied van automotive en slimme mobiliteit. De Automotive Campus in Helmond is een ontmoetingsplek waar kennis en bedrijven samen komen met als doel het bevorderen van cross-sectorale samenwerking, kennisdeling en open innovatie. Op de Campus worden Slimme, veilige en duurzame mobiliteitsoplossingen voor mensen, wegen en voertuigen van vandaag en morgen gerealiseerd.
De netwerkbijeenkomst begint vrijdag 2 februari om 15.00 uur. Deelnemende scholen zijn het Jacob-Roelandslyceum (Boxtel), Het Dr. Knippenbergcollege (Helmond), het Jeroen Boschcollege (Den Bosch), het Varendonck College (Asten), het d’Oultremontcollege (Drunen) en het Eckartcollege (Eindhoven).
De Technasium Netwerkbijeenkomst wordt mogelijk gemaakt door onderstaande bedrijven en instellingen.
Over een kleine maand is het weer tijd voor de Technasium Netwerkbijeenkomst. Een groot aantal bedrijven en instellingen ontmoeten dan onze enthousiaste bovenbouwleerlingen! De eerste aanmeldingen van bedrijven die mee willen doen zijn al binnen... Wilt u er, namens uw bedrijf, ook bij zijn op vrijdagmiddag 2 februari? U bent nog steeds van harte welkom!